Skip to content
menu
Afeer
  • (0597) 453 666

100% werkgeluk!

100%! Ibrahim zegt het vaak. Hij wil er maar mee aangeven: zeker weten, absoluut, geen twijfel mogelijk! Hij zegt het bijvoorbeeld in antwoord op de vraag wat hij het mooiste werk vindt: “Schoonmaken bij de Campus Noorderpoort in Winschoten, 100%!”

Ibrahim Mahamud komt uit Somalië. In 2009 kwam hij naar Nederland en ging aan het werk in wat toen nog het TDC Vlagtwedde heette. Groenwerk deed hij er vooral: gras maaien, tuintjes onderhouden, schoffelen. Tot hij last van zijn schouder kreeg en op zoek moest naar wat anders. Hij deed een heftruckcursus en kon aan de slag bij Virol. Het coronavirus gooide roet in het eten. Er was minder werk bij Virol, inmiddels omgedoopt tot PreZero, en er moesten mensen uit. Zijn werkcoach wist raad en zorgde ervoor dat Ibrahim het schoonmaaktraject van Afeer kon volgen.

Ibrahim in de kantine van de Campus Noorderpoort

Schoonmaken op de Campus Noorderpoort

Ibrahim rondde de opleiding af, stroomde uit naar schoonmaakbedrijf Atalian en ging schoonmaken op de Campus Noorderpoort in Winschoten: “Ik heb nu geen last meer van mijn schouder, dat is belangrijk. Ook belangrijk: Ik heb 6 aardige collega’s en Noorderpoort is een leuke klant. Wij worden uitgenodigd voor alle personeelsuitjes: wandelen, fietsen, bootjevaren en barbecue, wij doen overal aan mee en horen er helemaal bij. En misschien wel het allerbelangrijkst: de docenten zijn heel blij met mij en daar word ik op mijn beurt weer blij van.”

Ook heel blij is Ibrahim met zijn leidinggevende bij Atalian, regiomanager Grace Müller. De Nederlandse taal blijft lastig voor de statushouder, dus Grace helpt hem met het Fietsplan of het uitzoeken van een rijschool. Overigens, ook díe blijheid is wederzijds. Grace: “Ibrahim is supergemotiveerd. Hij wil altijd werken, zegt nooit nee. In het weekend werkt hij ook nog een dag bij Ikea. Soms moet ik hem echt een beetje afremmen. Hij moet ook af en toe zijn rust nemen. ‘s Zomers wil hij graag 5 weken naar Somalië. Dat ga ik natuurlijk nooit weigeren.”

Broodje pindakaas

Wat zijn geboortegrond betreft: hoe ziet deze harde werker zijn toekomst? En vooral, waar? Zou hij ooit weer terug willen keren naar zijn roots? Met een guitige lach: “Wel om mijn familie te bezoeken, maar ik mis daar mijn broodje pindakaas. In Nederland eet ik dat elke ochtend. In Somalië is de pindakaas heel duur, als de winkel überhaupt al open is.  Ik wil voor mijn familie een kleine machine kopen, zodat ze het zelf kunnen maken. Dan kan ik ook in de vakantie mijn broodje pindakaas eten.”

Mensen blij maken, 100%!

Maar zonder gekheid, nee, Ibrahim ziet zijn toekomst hier, in Nederland. Trots laat hij zijn Nederlandse paspoort zien: “Ik ben nu Nederlander. Ik wil mijn rijbewijs halen, en het RAS-schoonmaakdiploma. Ik wil blijven werken bij Atalian. Omdat ik heel graag mensen blij maak en vooral Grace, 100%!”

Gerelateerde verhalen

Hoe kunnen we helpen?

Hoe kunnen we helpen?

Klik om gemarkeerde tekst te luisteren