Skip to content
menu
Afeer
  • (0597) 453 666

Bijzondere producten met bijzondere mensen

OPNIEUW!: de naam van dit in Buitenpost gevestigde bedrijf is niet zomaar een naam. Hier krijgen zowel meubels als mensen een nieuwe kans en beginnen ze opnieuw. Algemeen directeur Kees Noordmans vertelt hoe het bedrijf in 2018 is ontstaan: “Onze oorsprong is de circulaire gedachte. We knappen bestaand meubilair op en van afvalstromen maken we nieuwe dingen.”

Circulair en sociaal

“Natuurlijk willen wij zoals elk bedrijf geld verdienen, anders kun je niet bestaan. Maar dat is bij ons niet de hoofdmoot. Wij vinden het sociale aspect heel belangrijk en werken veel met mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Veertig procent van de mensen die bij ons werken komt uit die groep. Het is prachtig om mensen te zien opbloeien. Soms blijven ze hier, soms groeien ze verder buiten ons bedrijf.”

Dan is de link naar sociaal ontwikkelbedrijf Afeer natuurlijk snel gelegd. Kees: “Wij zijn een groeiend bedrijf en kijken om ons heen. Met wie kunnen we samenwerken, wie past bij ons? Zo zijn wij met Afeer in gesprek gekomen. We werken nu ongeveer een jaar samen en dat gaat heel goed.”

Kees Noordmans aan de bar van het Circulair Café van het bedrijf OPNIEUW! in Buitenpost

Seriematig stoffeerwerk

Waaruit die samenwerking precies bestaat? Kees legt het uit: “Afeer doet vooral seriematig stoffeerwerk voor ons. Wij hebben zelf een hele kleine stoffeerafdeling waar 2 mensen werken. Het fijne van Afeer is de snelheid én dat ze hun hand niet omdraaien voor grote aantallen. Wij hebben bijvoorbeeld een stoel ontwikkeld voor mensen met autisme. Het is een ei-vormige stoel, met een akoestisch cocon. Licht en geluid kunnen worden ingesteld, zodat mensen zich in deze stoel kunnen terugtrekken en tot rust komen. Afeer stoffeert deze stoelen voor ons en doet ook de technische aanpassingen.”

Meerwaarde

Dat laatste gebeurt op de Afdeling Assemblage, vertelt projectleider Jan Hendrik Oostland: “Het leuke aan deze ei-stoelen is dat er verschillende afdelingen van Afeer bij betrokken zijn. Het stoffeerwerk gebeurt op onze Afdeling Stoffeerderij, de technische aanpassingen op onze Afdeling Assemblage. Daarin kunnen wij een zekere meerwaarde bieden: de klant kan op één adres terecht, wij regelen het intern verder wel.”

Medewerker aan het werk met technische aanpassing aan ei-vormige stoel

Elkaar versterken door samen te werken

“Bijzondere producten maken met bijzondere mensen”, zo vat Kees Noordmans het kort en bondig samen, “dat is wat wij doen. Echt impact maken, daar gaan we voor. En dat geldt ook voor Afeer. Daarom klikt het tussen ons. Het is alleen maar mooi dat je elkaar kunt versterken door samen te werken!”

Gerelateerde verhalen

Hoe kunnen we helpen?

Hoe kunnen we helpen?

Klik om gemarkeerde tekst te luisteren