Skip to content
menu
Afeer
  • (0597) 453 666

De bankjes van vanAfval

vanAfval: de naam van dit in Leek gevestigde bedrijf zegt eigenlijk alles. Hier worden nieuwe producten gemaakt van afval. Het bedrijf is een dochter van VITA Plastics. Manager Operations Niek Jansema legt het uit. “Bij VITA Plastics gaat het om de grondstof. Wij kopen gesorteerde afvalstromen in, meestal afkomstig van huishoudelijk afval. Maar er blijft altijd een deel over waar je niets meer mee kunt. Dat is te slecht om gerecycled te worden. Die berg restafval werd dan verbrand. Met vanAfval hebben we daar een oplossing voor.”

Duurzaam straatmeubilair van kunststof

Dat klinkt interessant en het klinkt vooral als circulair en dus duurzaam. Toch? “Zeker”, reageert Niek, “hoewel recycling niet automatisch duurzaam hoeft te zijn. Wat je bijvoorbeeld wel ziet is dat men afvalstromen uit China inkoopt en hier verwerkt in nieuwe producten. Dat is natuurlijk niet duurzaam want je hebt milieubelasting door het transport. Daarom werken wij lokaal. Wij kopen de mixed kunststof in bij lokale afvalverwerkers en we laten er lokaal nieuwe producten van maken. We hebben ontwikkelaar Arjan Fennema gevraagd een productlijn op te zetten, waarin we dit laagwaardige materiaal konden verwerken. Dat zijn o.a. de kunststof bankjes geworden die nu door medewerkers van Afeer in Vlagtwedde in elkaar worden gezet.

Niek Jansema zittend op een vanAfval-bankje buiten bij het winkelcentrum Paddepoel in Groningen

Lokaal en sociaal

“Wij vinden drie dingen belangrijk”, vervolgt hij. “Economisch: onze bankjes moeten niet duurder zijn dan een hardhouten bankje, ecologisch: ze moeten duurzaam zijn en lokaal geproduceerd, sociaal: de bankjes worden in elkaar gezet door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Vanaf 2018 werken we samen met Jan Schoonbeek van het Werklab Westerwolde van Afeer. Arjan heeft de eerste prototypes zelfs al ontwikkeld in Vlagtwedde. En dat is meteen het mooie aan de samenwerking: er zijn geen tussenlagen, we werken met korte lijnen en kunnen daardoor heel snel schakelen. Ik neem voor een nieuwe order contact op met Jan en die regelt alles wat er geregeld moet worden.” Ook Jan is heel tevreden over de samenwerking met vanAfval. “Vaak zit er best veel tijd tussen het moment dat de order binnenkomt en het moment dat de bankjes geleverd moeten worden. Daardoor is er geen druk bij mijn mensen en zijn we heel flexibel als er iets anders tussendoor komt.”

Gemeenten

Bij wie komen die bankjes uiteindelijk terecht? “Vooral bij gemeenten”, vertelt Niek. Laatst hebben we nog zeven bankjes geleverd aan de gemeente Westerwolde. Het is soms lastig om bij een gemeente binnen te komen, omdat die vaak werken met langlopende contracten. Maar we merken wel dat, als je één keer iets hebt geleverd, er nieuwe orders volgen. De gemeenten hebben met deze bankjes natuurlijk een heel sterk verhaal naar hun bewoners: ‘Hoe mooi is het dat jullie afval toch nog ergens goed voor is en dat jullie lege chipszakken terugkomen in straatmeubilair?!’ Beter en concreter kun je het bijna niet maken!”

Gerelateerde verhalen

Hoe kunnen we helpen?

Hoe kunnen we helpen?

Klik om gemarkeerde tekst te luisteren