Skip to content
menu
Afeer
  • (0597) 453 666

“Het beste in mensen naar boven halen”

Han en Hein werken sinds een jaar bij Afeer. Ze geven leiding aan de FSSC 22000-gecertificeerde inpakafdelingen 1 en 2. Allebei moesten ze echt wel even wennen. Hein: “Toen ik hier binnenkwam, moest in eerste instantie de rem erop. Je moet rekening houden met de mensen en wat ze kunnen. Het is maatwerk.” Han vult aan: “Het heeft tijd nodig en heeft ook met cultuur te maken. Het motiveert mij om het beste in onze medewerkers naar boven te halen. Dat vind ik mooi. Op mijn afdeling werken we met de headercardmachine. Ik zeg steeds: ‘Eerst zelf proberen. Als je er niet uitkomt, kom je bij mij.’ En dat pakken ze heel goed op.”

Werkleiders Hein, Rien en Han staan bij de ingang van een van de Afdelingen Voedsel van Afeer

Een industriële revolutie in het klein

Rien werkt al veel langer bij Afeer en houdt zich bezig met het logistieke proces. Hij ziet duidelijk wat er het laatste jaar veranderd is: “Een aantal jaren geleden deden we alleen dingen in een puudje. Als je dan ziet wat er nu staat, is dat gigantisch. We hebben eigenlijk het afgelopen jaar een industriële revolutie in het klein beleefd en werken nu met de modernste machines: naast de headercardmachine hebben we een horizontale en een verticale flowpacker en een stickermachine. Als je jarenlang altijd snoepjes in een zakje hebt gedaan en dan moet je opeens met de band en met machines werken, is dat natuurlijk een omslag. Je moet je concentratie vast kunnen houden en je moet ook conditie hebben. De een kan het een uur volhouden, de ander een halve dag. Daar moet je in balanceren”.

Even een uurtje proberen

Han en Hein zijn trots op de ontwikkeling die hun medewerkers doormaken. Hein vertelt: “Mensen moeten wel vrolijk naar hun werk gaan. Ze moeten nog wennen aan de machines, maar je maakt een inschatting wat mensen kunnen en daar sturen we op. Soms heb je te maken met weerstand. Daar houd ik wel van. Dan zeg ik: ‘laten we het eens even proberen, gewoon een uurtje.’ En dan de volgende dag een uurtje erbij. Als het dan lukt, zie je de mensen groeien. Dat vind ik prachtig om te zien.”

Blik op de toekomst

“Onze sterkte is dat we het als team doen”, vindt Rien, “we zitten elke week met een werkgroepje bij elkaar, ook met een collega van de planning erbij. We bekijken hoe de machines de afgelopen week hebben gedraaid en waar we de komende week op moeten letten. Wat zijn de highlights, wat zijn de lowlights, waar moeten we op gaan sturen? Op die manier monitoren we voortdurend onze prestaties en zijn we continu aan het verbeteren. We denken vooruit en anticiperen op nieuwe mogelijkheden. In de net opgeleverde aanbouw komt een vierde geconditioneerde voedselveilige inpakafdeling. Dat biedt ook weer nieuwe perspectieven. Zo hebben we de blik voortdurend op de toekomst gericht.”

Gerelateerde verhalen

Hoe kunnen we helpen?

Hoe kunnen we helpen?

Klik om gemarkeerde tekst te luisteren