Skip to content
menu
Afeer
  • (0597) 453 666

“Ik zit helemaal op mijn plek bij Afeer”

Zelda kreeg meteen na school de indicatie beschut werk op grond van haar aangeboren gezichtsbeperking en epilepsie. De gemeente Pekela ging op zoek naar een werkplek voor haar en bij Afeer waren er mogelijkheden. “Begin 2019 heb ik een intake gehad om te bekijken wat ik zou kunnen doen. Ik had al eens vrijwilligerswerk gedaan in een ontmoetingscentrum voor oudere mensen. Als de receptioniste ziek was, nam ik haar werk wel eens over. En dat vond ik hartstikke leuk: mensen ontvangen, telefoontjes aannemen. Zo ben ik eerst bij de receptie van het hoofdkantoor van Afeer terechtgekomen. Daarna heb ik nog een tijdje op een andere locatie van Afeer gewerkt. En vanaf de zomer 2019 zit ik aan de balie van het Werklab Westerwolde in Vlagtwedde.”

Zelda Mellema in de kas van Werklab Westerwolde in Vlagtwedde

Een vrouwtje van alles

 “Ik ontvang hier bezoekers, beantwoord de telefoon en doe administratief werk. Wij hebben in het Werklab Westerwolde ook een klussendienst. Wij doen klussen voor mensen die een WMO-status hebben. Als ze bellen zet ik de klussen in het systeem. Vaak gaat het om oudere mensen, die behoefte hebben aan een praatje. Ze moeten hun verhaal even aan iemand kwijt. Mijn collega’s zeggen dat ik net een maatschappelijk werkster ben. Het is waar: ik mag graag even kletsen met die oudjes. Ik doe ook wel eens even wat schoonmaakklusjes tussendoor of ik help mee in de kas en de moestuin. Daar verbouwen we groentes voor de Voedselbank. Ik ben eigenlijk een mannetje van alles, nou ja een vrouwtje van alles dan.”

Never give up hope

 “Mijn motto is: Whatever happens, never give up hope! Nooit opgeven dus! Ik ben altijd al een doorzetter geweest. Zo ben ik vorige zomer in het UMC Maastricht geopereerd. Ik heb sinds 2016 epilepsie en op een gegeven moment had ik wel 15 aanvallen per week. Ik was altijd moe en afhankelijk van anderen. Dat wilde ik niet meer. De operatie was spannend, vooral omdat ik had gekozen voor een nieuwe techniek die nog maar een paar jaar wordt toegepast. Gelukkig is het goed gegaan. Ik ben nu al bijna een jaar aanvalsvrij en hoop dat dat zo blijft. In de periode dat ik werd geopereerd en ook daarna toen ik langzaamaan mijn uren weer opbouwde, heb ik heel veel steun gehad van mijn collega’s. En nog steeds: ze leven heel erg met mij mee en ook mijn leidinggevende staat altijd voor mij klaar. Ik ben heel blij dat ik bij Afeer een leuke werkomgeving en leuke collega’s heb gevonden. Ik zit hier helemaal op mijn plek.”

Gerelateerde verhalen

Hoe kunnen we helpen?

Hoe kunnen we helpen?

Klik om gemarkeerde tekst te luisteren