Skip to content
menu
Afeer
  • (0597) 453 666

Met vallen en opstaan vooruit

Ooit deed Brenda Woppenkamp de opleiding SPW. Ze had altijd al wat met kinderen en wilde graag als klassenassistent aan de slag. Toen kwam het crisisjaar 2008 en een droom viel in duigen. Brenda: “Alle klassen- en onderwijsassistenten werden eruit geknikkerd vanwege bezuinigingen. Ik ben toen productiewerk gaan doen. Het bedrijf waar ik werkte ging na vier jaar failliet en alles kwam tegelijk: mijn relatie was voorbij, financieel werd het lastig, ik moest verhuizen, kreeg klap na klap. Ik ontwikkelde een depressie en een eet- en sociale angststoornis”.

Ze kwam in contact met Afeer toen ze van Hoogezand naar Scheemda verhuisde. Via de Carrousel werkte ze eerst twee weken op de Afdeling Voedsel, waar ze snoepjes inpakte, en daarna twee weken op de Afdeling Verpakken. “Na die vier weken zou het ophouden bij Afeer, maar ik zat lekker in het ritme en vroeg of ik mocht blijven tot ik iets anders had. Dat mocht. Ik heb nog wel gesolliciteerd buiten Afeer en kon beginnen, maar een paar dagen daarvoor liep de spanning hoog op. Dat ging niet goed. Ik kon gelukkig bij Afeer blijven en vond het voor dat moment prima: geen stress, geen gedoe.”

Brenda geeft taalles aan een collega

Vallen …

Brenda kreeg een jobcoach vanuit Afeer en ging, heel voorzichtig, toch eens wat proberen. Met vallen en opstaan. Zoals die keer dat er een vacature op haar afdeling was voor meewerkend voorvrouw. Haar leidinggevende vond het echt wat voor haar. Dus raapte de medewerkster verpakken al haar moed bij elkaar, solliciteerde, mocht op gesprek en werd geselecteerd. “Samen met een collega zou ik de functie gaan invullen inclusief een cursus van een halfjaar. De dag voordat het bekend werd gemaakt, ging het helemaal mis. De angst was opeens weer levensgroot. Voor mijn gevoel kon ik niet anders dan heel hard wegrennen. Ik kon en durfde het niet aan.”

… en opstaan

Haar zelfvertrouwen kwam terug toen ze meedeed aan de training Talent in Beeld. In deze door Afeer ontwikkelde training staan drie vragen centraal: wat kun je, wat wil je en hoe kom je daar? De uitkomst was niet helemaal een verrassing: alle pijlen stonden richting kennisoverdracht en onderwijs. “Ik vind het leuk om dingen uit te leggen en krijg vaak te horen dat ik dat goed kan: duidelijk en rustig”, vertelt Brenda, “Talent in Beeld heeft mij heel erg geholpen om verder te komen. Het was een hele open groep, er was ruimte voor een lach en een traan. Ik besefte dat ik meer wilde. Ik wilde vooruit, niet stilstaan. Samen met ontwikkelcoach Annemarie Holland maakte ik een concreet plan, want als je weet wat je kunt en wat je wilt, ben je er nog niet. Het moeilijkste, voor mij in ieder geval, komt dan nog!”

Met kleine stapjes vooruit

Annemarie legde contact met het Taalhuis en regelde een gesprek, met als resultaat dat Brenda nu, naast haar gewone werk op de Afdeling Verpakken, collega’s bij Afeer lesgeeft in rekenen en taal. “Een grote groep lesgeven, gaat mij nog te ver. Ik geef nu één-op-één les. Ik merk dat mijn leerlingen dat heel fijn vinden. Ik kan ze de volledige aandacht geven, dat werkt het beste. Al met al gaat het hartstikke goed en ben ik ook gevraagd om digitale vaardigheden te geven. Hoewel mijn onzekerheid wel weer even opspeelde, heb ik toch doorgezet. Ik heb zelfs met Annemarie besproken in de toekomst twee of drie mensen tegelijk les te geven, een soort mini-klasje dus. Wie weet lukt dat. Met hele kleine stapjes uitbreiden, dat is mijn manier om te groeien.”

Ervaringsdeskundige

“Ik ben heel trots op de ontwikkeling die ik bij en dankzij Afeer heb doorgemaakt”, besluit Brenda, “als ervaringsdeskundige wil ik nu graag ander mensen helpen bij hun ontwikkeling, anderen zien groeien, zoals ik zelf ben gegroeid. Als ik zie hoe ik vier jaar geleden bij Afeer binnenkwam en waar ik nu sta, dan ben ik superblij. En als het blijft zoals het nu is, dan kun je mij niet gelukkiger krijgen!”

Gerelateerde verhalen

Hoe kunnen we helpen?

Hoe kunnen we helpen?

Klik om gemarkeerde tekst te luisteren