Skip to content
menu
Afeer
  • (0597) 453 666

Van couturier naar spuiter-meubelmaker

Negen jaar geleden, we schrijven 2013, verliet Alex zijn vaderland en ging op weg naar het Noorden. Na een lange reis belandde hij uiteindelijk in Nederland. Het was inmiddels 2019. Hij kwam terecht bij Afeer en via Afeer bij Old Ambt Meubelen, waar hij nu zo’n anderhalf jaar als spuiter werkt. Hoe dat bevalt? De Nederlandse taal vindt Alex nog steeds lastig, maar dit kan hij er wel van zeggen: “Ik vind dit het leukste en het mooiste werk! Ik wil hier graag nog heel lang blijven. In Ivoorkust was ik couturier, dat werk kon ik hier niet vinden. Toen heb ik gekeken wat er wel kon en heb ik een schildersopleiding gedaan. Dat komt mij nu goed van pas.”

Alex in de spuitcabine van Old Ambt Meubelen

Het TechniekLab van Afeer

Johan Abbink, trajectbegeleider van het TechniekLab van Afeer, zag het al snel: “Je hebt cursisten die geschikt zijn voor het grovere werk. Die doen het prima als bouwvakker. Maar ik zie het gelijk als iemand meer talent heeft voor houtbewerken en meubels maken. Het gaat dan om precisiewerk. Bij Alex dacht ik meteen aan een plek bij Old Ambt Meubelen. Ik plaats daar regelmatig werkzoekenden en vroeg aan eigenaren Danny en Tim of ze plek hadden voor Alex. Net op dat moment waren ze op zoek naar een spuiter die ook meubels kon maken.”

“Je merkt al snel of iemand wil”

De samenwerking tussen Afeer en Old Ambt Meubelen begon een aantal jaren geleden. In 2013, het jaar dat Alex Ivoorkust voorgoed achter zich liet, begonnen Danny Huizing en Tim de Winter in een schuurtje een Facebook-pagina met verlotingen van klein meubilair en een online webshop. Het tweemansbedrijfje groeide groter en had behoefte aan personeel. Danny: “Wij werden benaderd door toen nog de gemeente. Of we plek hadden voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat sprak ons aan. We zijn sociaal en willen graag ons steentje bijdragen. En eerlijk, het was in de beginjaren ook financieel gezien een uitkomst voor ons.” De eigenaren van de meubelmakerij vonden en vinden vooral de proefplaatsingen heel fijn. “Je kunt even aan elkaar wennen. De jongens beginnen bij ons met schuurwerk. Dat is natuurlijk niet het meest spannende werk, maar we doen dat expres. Je merkt dan al snel of iemand wil, en dat is uiteindelijk het belangrijkste voor ons.”

Tim, Alex en Danny op een rijtje, met op de achtergrond een houten kast

Superblij met Alex!

Tim besluit: “Zoals wij nu met Afeer werken, kan ik iedereen aanraden. Wij hebben inmiddels 15 mensen aan het werk, een mix van reguliere meubelmakers en mensen die daar niet voor zijn opgeleid. Het vergt natuurlijk tijd en energie om mensen intern op te leiden, maar je hebt er ook echt wat aan. Het zijn vaak hele loyale en gemotiveerde medewerkers. Neem Alex. We hebben één spuiter. Die heeft een spilfunctie. Hij moet bijvoorbeeld ook controleren of het product goed geschuurd is, voordat hij gaat spuiten. Met zijn werk staat of valt de kwaliteit van het eindproduct. En dat doet hij top! We zijn echt superblij met Alex!”

Gerelateerde verhalen

Hoe kunnen we helpen?

Hoe kunnen we helpen?

Klik om gemarkeerde tekst te luisteren