Skip to content
menu
Afeer
  • (0597) 453 666

Wat beweegt Afeer? Johan Scholten

Soms zetten mensen een belangrijke stap in hun leven: een nieuwe baan, een opleiding, gezonder leven, meer bewegen … En over bewegen gesproken: wat beweegt iemand om te veranderen, wat waren de verwachtingen en wat heeft het opgeleverd? Daarover gaat ‘Wat beweegt Afeer’.

Wat beweegt Johan Scholten?

Soms ook zijn het veranderingen die ongevraagd op je pad verschijnen. Je had ze liever niet gewild. Dat was het geval bij Johan Scholten. December 2020 had een verrassing voor hem in petto. Een onaangename. Begin 2021 kwam de volgende er meteen achteraan. Wat er gebeurde? In een paar maanden tijd raakte Johan zowel zijn baan als zijn huis kwijt.

Johan aan het werk in de werkplaats van het Werklab Westerwolde in Vlagtwedde

Dat ging zo: Johan, nu 48 jaar, werkte 21 jaar lang bij de metaalafdeling van Afeer, toen nog het sw-bedrijf Synergon. Hij had het er naar zijn zin. In 2015 nam Abiant de metaalafdeling over. De afdeling ging verder onder de naam Rensel Metaal. Gelukkig kon Johan als gedetacheerde zijn vertrouwde werk aan de kantbank blijven doen. Toen kwam het coronajaar 2020. Het ging niet goed met Rensel, de opdrachten vielen weg en uiteindelijk was er slecht nieuws: Rensel zou de deuren sluiten op 1 december 2020 en Johan kwam thuis te zitten. Maar ook daar sloeg het noodlot toe: het huis waar hij al 18 jaar met zijn broer woonde, bleek in zeer slechte staat. De broers konden er niet blijven.

“Bliede”

Ondertussen is de rust in zijn leven wedergekeerd en kan Johan weer lachen. De burgemeester van Pekela bemiddelde, zodat de broers met voorrang een huurwoning kregen. De Aanpakkers van Werklab Pekela regelden de verhuizing naar hun nieuwe stee. “Ik bin er bliede mit”, vertelt Johan. Uiteindelijk is het beter zo. Als er wat is, kunnen de broers Acantus bellen en het wordt opgelost. En ‘bliede’ is Johan ook met zijn nieuwe werk bij het Werklab Westerwolde. Hij helpt de Klussendienst met het onderhouden van tuintjes en maakt bankjes van gerecycled kunststof. Het is dan wel geen metaal, maar het lijkt bijna een beetje op zijn oude werk: frezen, boren, de schroeven mooi wegwerken. Hij haalt er voldoening uit, heeft een lolletje met zijn collega’s en is inmiddels helemaal gewend aan zijn nieuwe omgeving.

Doorstromen naar buiten

Al met al zou Johan best in het Werklab Westerwolde willen blijven, hoewel hij eigenlijk wel weet dat dat niet de bedoeling is. Zijn detacheringsconsulent is op zoek naar een passende werkplek buiten Afeer, waar hij in verband met zijn rug afwisselend staand en zittend werk kan doen. Echt maatwerk dus, daarom duurt het even wat langer. Geen punt wat Johan betreft. Tot die tijd komt hij elke dag met veel plezier naar Vlagtwedde, waar ook zijn leidinggevende Jan Schoonbeek heel tevreden over hem is. “Het is inderdaad de bedoeling dat hij hier tijdelijk werkt en weer doorstroomt naar een detacheringsplek bij een reguliere werkgever. Ik heb er alle vertrouwen in dat dat gaat lukken, want Johan is een goede en betrouwbare werknemer.”

En dat beweegt Johan Scholten.

Gerelateerde verhalen

Hoe kunnen we helpen?

Hoe kunnen we helpen?

Klik om gemarkeerde tekst te luisteren